nyMusikks lydfestival Only Connect ble arrangert i Trondheim 13. - 16. april 2023.

SE FESTIVALPROGRAM PÅ NYMUSIKK.NO.

Et utvalg av konsertopptak fra festivalen publiseres her.

13

Thursday
Torsdag

Tøyen fil og klafferi: Heiða Karine Jóhannesdóttir Mobeck - Vesen - Skyen (urfremføring)

Et ukjent vesen har kommet til Trondheim. Hvor kommer det fra? Hva vil det? En skiftende form som kan flyte igjennom folk, hus og bygninger. Som kan bli så stort at det kan sluke Solsiden, Festningen og Nidarosdomen i et jafs eller gjemme seg inni flammen til et telys på Dromedar i Nordre gate. Hva bærer det inni seg?

Heiða Karine Jóhannesdóttir Mobeck
er en improviserende jazzmusiker, tubaist og komponist med bakgrunn fra flere grupper og kunstnermiljøer. Ensemblet Tøyen Fil og Klafferi jobber med komponister med ulike musikalske ståsteder og har invitert Mobeck til å skrive for seg. I arbeidet med bestillingsverket Vesen har Mobeck tatt utgangspunkt i sine egne assosiasjoner til TFK: humor, positivitet og håp, og et ønske om å skape parallelle virkeligheter inspirert av science fiction. Relasjoner og sosialt samspill står ofte i fokus i Mobecks arbeid, der visuelle virkemidler og tekst blir inkludert i det lydlige.

Vesen ble framført i to deler:
Skyen
- Konsert på K.U.K. med visuelle elementer laget av Ingunn S. Ystad og Heida Mobeck.
Skyene
- Konsert på Dokkhuset med lysdesign av Phillip Isaksen i samarbeid med Heida Mobeck.


Lyd: Kristoffer Kleveland

Video: Martin Kristoffersen

14

Friday
Fredag

Trondheim Symfoniorkester & Opera & Bas Wiegers: Lisa Streich - Flügel (2020)

Den svenske komponisten og organisten Lisa Streich er en stigende stjerne i sin generasjon komponister, med en rekke profilerte bestillingsverk for internasjonalt anerkjente orkestre. Streich er spesielt opptatt av det ufullkomne, av de komplekse kontrastene som kan oppstå både visuelt og auditivt. Hun tar fra hverandre kjente akkorder fra innspillinger og vever dem sammen igjen til en usedvanlig rik orkestersats, med opptil 40 ulike stemmer. Mange av arbeidene hennes inkluderer selvlagde motoriserte instrumenter, som flyter sammen med og stikker seg ut fra den akustiske instrumenteringen.

Fügel
(vinger) er en koreografi av forskjellige typer vinger som projiseres på, over og gjennom Trondheim Symfoniorkester & Opera. Her er florlette nettverk av vinger som sprer seg gjennom orkesteret, solistiske kontrapunkt og knusende tutti-vinger.

Lyd: Tor Breivik & Johan Berntsen

Video: Martin Kristoffersen
Stillbilde: Thor Egil Leirtrø

Trondheim symfoniorkester & Opera & Bas Wiegers: Ingrid Laubrock - Drilling (2019)

Trondheim Symfoniorkester & Opera + Ingrid Laubrock + Cory Smythe + Anders Tveit:
Ingrid Laubrock - Drilling (2019)

Dirigert av Bas Wiegers

Drilling
er del av en serie orkesterverk inspirert av drømmer som dykker ned i det psykologiske (i dette tilfelle handler drømmen om å drille hull inn i noens hode). De improviserende solistene og elektronikken spiller en essensiell rolle i stykkets utforskning av denne surrealistiske tematikken. Kontrastene mellom den lagvise oppbygningen av orkester, improvisasjon og elektronikk bidrar til en drømmelignende tilstand hos lytteren.

Den tyske, Brooklyn-baserte, eksperimentelle saksofonisten og komponisten Ingrid Laubrock har opparbeidet en særegen profil på den internasjonale musikkscenen med sin kombinasjon av jazz og samtidsmusikk. Hun bruker sitt virke til å utforske grensene mellom musikalske verdener og skaper stemningsfulle lydsfærer. Komposisjonene hennes innlemmer også ofte flere lag med fri improvisasjon. Sammen med den Grammy-vinnende pianisten Cory Smythe, Anders Tveit på elektronikk og Trondheim Symfoniorkester & Opera presenterer Laubrock sitt eget verk i Nidarosdomen.

Lyd: Tor Breivik / Johan Berntsen
Video: Martin Kristoffersen
Stillbilde: Thor Egil Leirtrø

15

Saturday
Lørdag

Ingrid Laubrock - solo

Ingrid Laubrock (f. 1970) er en tysk jazz-saksofonist og komponist med base i New York. Hun studerte ved Guildhall School of Music and Drama i London og hadde en suksessfull karriere i England før hun flyttet til USA i 2008. Laubrock er interessert i å utforske grensene mellom musikalske verdener og skape stemningsfulle lydverdener med flere lag. Hun har jobbet med musikere som Anthony Braxton, Muhal Richards Abrams, Dave Douglas, Kenny Wheeler, Jason Moran, Mary Halvorson og Tom Rainey med flere.

Lyd: Kristoffer Kleveland
Video Martin Kristoffersen
Stillbilde: Thor Egil Leirtrø

Trondheim Vokalensemble: Eva Holm Foosnæs - Fredrikke (urfremføring)

Eva Holm Foosnæs’ verk Fredrikke er tilegnet foregangskvinnen Fredrikke Marie Qvam (1843-1938), en norsk kvinnesaksforkjemper og pionér i kampen for kvinnelig stemmerett. To av hennes fem barn døde som små, og sorgen over tapet var en viktig årsak til at hun tok initiativet til å grunnlegge Norske Kvinners Sanitetsforening. En sentral del av foreningens arbeid var å bekjempe sykdom, slik at andre mødre skulle slippe den sorgen hun selv hadde opplevd.

Dette a cappella-verket er skrevet for Trondheim Vokalensemble og er sydd etter deres stemmer og kapasiteter. Teksten til verket er plukket fra hennes brevvekslinger med Anton Qvam, Ferdaminni (Aa.O. Vinje) og i tillegg fra boken «Fredrikke Marie Qvam, Rabaldermenneske og strateg» av Magnhild Folkvord.

Lyd: Kristoffer Kleveland
Video: Martin Kristoffersen
Stillbilde: Thor Egil Leirtrø

Mer informasjon:
https://nymusikk.no/arrangemen...
https://onlyconnect.no
www.nymusikk.no

Trondheim vokalensemble: Arne Nordheim - Aurora

Arne Nordheims Aurora for fire sangere, kor, crotales og lydbånd. Verket ble opprinnelig skrevet til vokalensemblet Electric Phoenix og dedikert til sopranen Cathy Berberian. Teksten er hentet fra Salme 139 (på latin og hebraisk) og Dantes Den guddommelige komedie. Verket ble laget i tett samarbeid med ensemblet, som sang inn melodiske fragmenter som Nordheim satte sammen til lengre partier i EMS-studioet i Stockholm. Arne Nordheim (1931-2010) var lenge en nasjonal frontfigur for norsk samtidsmusikk, kjent for å kombinere tradisjonelle instrumenter med elektronikk. Aurora er et av hans få korverk.

Lyd: Kristoffer Kleveland
Video: Martin Kristoffersen
Stillbilde: Thor Egil Leirtrø

16

Sunday
Søndag