nyMusikks lydfestival Only Connect Oslo finner sted på MUNCH, Kunsthall Oslo og i Bjørvika 28. – 30. april 2022

SE FESTIVALPROGRAM.

Et utvalg av konsertopptak fra festivalen vil publiseres her i etterkant.

28

Thursday
Torsdag

Kvindelige Studenters Sangforening / Sophie Star Suaning: The Epic (MA!)

En intens vegg av lyd, skapt av stemmene i et kor. The Epic er et verk for 12 sangere der hvert medlem av koret representerer én halvtone i en kromatisk skala. Sangerne står i en sirkel og alle stemmene lyder samtidig i én tolvtoneakkord. Koret og publikum beveger seg gjennom rommet – og skaper fremgang og nyanser i den stivnede lyden.

12-tonerakkorden er sjelden i musikk, historisk sett. Suaning beskriver den som følelsesløs, kaotisk, hardcore, vanskelig å svelge og kraftfull. Akkorden har en sjelden skjønnhet, som kan sammenlignes med å se alle farger i hver farge. Den dissonerende veggen sprekker opp, igjen og igjen, av den skiftende stemningen, klangen, pusten, tonehøyden og uttrykket i hver sanger når de beveger seg.

Lyd: Mike McCormick.
Film: Thomas Lahr.
Klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.

soundinitiative / Kristine Tjøgersen, Maja Nilsen: BOWER

Det tverrkunstneriske performanceverket «BOWER» er inspirert av gartnerfuglenes unike oppførsel. Gartnerfuglene er kjent for sin evne til å bygge arkitektonisk komplekse konstruksjoner, som kalles et ‘bower’- eller på norsk: En løvhytte. Fuglene bruker store deler av sin våkne tid på å gjennomføre innfløkte parringsritualer. Hun velger make etter nøye inspeksjon av hans ferdigheter innenfor sang, dans, arkitektur og estetikk.


Inspirert av dette spesielle ritualet fra dyrenes verden forvandler komponist Kristine Tjøgersen, sammen med scenograf Maja Nilsen, koreograf Julie Desprairie og ensemblet soundinitiative scenerommet til et fuglehabitat. Bevegelsene, lydene og musikken er nøye tilpasset fuglenes lydverden og væremåte. Løvhytten blir både sci-fi nattklubb og skogsteater, i en gjenskapning av dette ekstraordinære frieriet.

Lyd: Mike McCormick.
Film: Karstein Grønnesby.
Klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.

Quatuor Bozzini / Jürg Frey: String Quartet No. 4

Hvordan føles det å være i ro, og hvordan føles det å ankomme et nytt sted? Jürg Frey utforsker stillhet like mye som lyd, og i hans siste strykekvartett inviteres publikum inn i et dempet men åpent lydlandskap. Musikken er ikke overlesset, men konsentrerer seg om små lydlige forskyvninger og stramme musikalske former.

Bozzini-kvartettens florlette og presise kammerspill er en optimal partner for denne særegne ikke-ekstravagansen. Bozzini og Frey har mer enn 20 års samarbeid bak seg, beskrevet som ‘et stille vennskap med en gjensidig tillit’.

Lyd: Mike McCormick.
Film: Thomas Lahr.
Klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.

29

Friday
Fredag

KORK & Eivind Lønning / Jan Martin Smørdal: SOFAR

Det finnes et spesielt sjikt i havet, en akustisk kanal kalt “SOFAR channel”, der lydsignaler kan reise rundt jorda nesten uten signaltap. Denne formen for akustisk undervannskringkasting har inspirert  Jan Martin Smørdal til å komponere av et nytt stykke for trompet og orkester. Det klanglige vokabularet til solist  Eivind Lønning  danner utgangspunkt for en imaginær bevegelse: fra luften, gjennom havoverflaten og dypt ned i havet. Vi skal inn i SOFAR channel. Selveste  Kringkastingsorkesteret  urfremførte verket sammen med Lønning, under ledelse av Peter Szilvay, en av Norges fremste dirigenter.

Lyd: NRK.
Film: Thomas Lahr & Maja Wilhite-Hannisdal.
Klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.

Cod Connection m/konsert

Lydinstallasjon med torskelyder av komponist John Andrew Wilhite-Hannisdal og kunstner Anastasia Savinova. Konsert i installasjonen med Andrea S. Giordano.

Les mer.

30

Saturday
Lørdag

Erik Dæhlin: Dobbeltportrett Oslo og Castro Marim

Komponist og kunstner Erik Dæhlin presenterer to helt nye arbeider hvor han undersøker området mellom Akerselvas og Tøyenbekkens utløp i Bjørvika, samt Guadianas elvedelta helt sør-øst i Portugal. Arbeidene vises som to fokuserte installasjoner plassert i relasjon til hverandre.

Prosjektet er et samarbeid med Out.Ra i Barreiro i Portugal og er en del av et residenssamarbeid med Particular Universal, som er finansiert av EEA Grants mechanism. Prosjektet er i tillegg støttet av Oslo Kommune.

Lyd: Erik Dæhlin.
Film og klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.

ICTUS / Arkbro

En meditativ opplevelse i den svenske komponisten og lydkunstneren Ellen Arkbros hypnotiske klangverden. I denne norske premieren møter vi håndplukkede musikere fra det Brüssel-baserte samtidsensemblet ICTUS, bare dager etter verdenspremieren i Brugge. I sin mikrotonale musikk søker Arkbro å holde fast det skjøre og ubestemmelige øyeblikket der den særegne stemmingen i instrumentene sammenfaller med klangfargen i rommet de spilles i.

ICTUS
Dirk Descheemaeker, bass clarinet
Dafne Vicente-Sandoval, bassoon
Nabou Claerhout, trombone
Géry Cambier, double bass
Gerrit Nulens, percussion

Lyd: Mike McCormick.
Film/klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.

Lisa Ullén

Lisa Ullén presenterte sitt særegne solosett av sanntidskomposisjoner for første gang i Norge, laget med utgangspunkt i mange års utforsking av pianoet. Musikkens fastlagte lydteksturer og melodiske lag tilpasses i fremføringsøyeblikket i en sammenstilling av komposisjonsmusikkens presisjon og improvisasjonsmusikkens fleksibilitet. Slik blir lyttesituasjonen – stedet og menneskene i rommet – en del av stykket som presenteres.

Lyd: Mike McCormick.
Film og klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.

Jennifer Torrence / Idin Samimi Mofakham: 4C2

«4C2» er inspirert av matematiske ligninger. Den iranske komponisten Idin Samimi Mofakham utvikler sitt eget musikalske språk basert på stemmingssystemer fra middelalderen. Formen og rytmen i musikken blir til gjennom arbeid med matematiske forhold som beskriver mikrointervallene i persisk klassisk musikk. Med utgangspunkt i én enkelt ligning undersøkes de ulike kombinasjonene du får hvis du har fire elementer og velger to om gangen. Resultatet er en form for polyrytmikk som bygger opp en kompleks sonisk fortelling for perkussive lyder, mesterlig fremført av Jennifer Torrence.

Lyd: Mike McCormick.
Film/klipp: Maja Wilhite-Hannisdal.

Les mer.