Only Connect - nyMusikks årlige festival for samtidsmusikk, eksperimentell musikk og lydkunst - kommer i sin tiende utgave til Trondheim 29. april - 1. mai.

I løpet av festivalen vil det publiseres digitalt program her på onlyconnect.no. Om du vil støtte nyMusikks kunstneriske arbeid kan du Vippse et valgfritt beløp til 16236.

29

Thursday
Torsdag

Velkommen til festival!

Kunstnerisk leder i nyMusikk, Bjørnar Habbestad, ønsker velkommen til årets Only Connect Festival Of Sound! Festivalen finner dels sted i Trondheim og dels digitalt på onlyconnect.no. Bjørnar gir oss en kjapp innføring.

Séverine Ballon: Francesca Verunelli

Den unge franske cellisten Séverine Ballon gir oss musikk av Francesca Verunelli, innspilt i en leilighet i Paris. «Ultimi Fiori» («siste blomster») er komponistens versjon av den franske sangtradisjonen «chanson», og kretser rundt temaer om død og sorg. Dette teknisk utfordrende verket består av en tostemt mikrotonal melodi med finstemt intonasjon som setter i gang helt særegne svingninger i cellokroppen.

Les mer på nymusikk.no

Ida Lundén: Sjøhorven

Installasjonen henter inspirasjon fra sagn om sjømonstre og faktiske kjempeblekkspruter. I et hav av slanger som kan minne om blekksprutens armer, om sjøgress og maneter, sitter Ida Lundén omgitt av luftpumper som styrer orglenes ulike stemmer. Som blekksprutens tentakler blir fingrer, hender og armer tenkende medarbeidere i en organisk musikkmaskin. To bassklarinetter utfyller og utdyper dette besnærende lydbildet. Sjøhorven er en videreutvikling av Orgel, en visuell installasjon og et musikkstykke som Lundén lagde sammen med Johanna Mårtensson i 2015

Les mer på nymusikk.no

Alpaca Ensemble + Jennifer Torrence: Øyvind Mæland

I Øyvind Mælands «Tiled Air» stryker slagverker Jennifer Torrence og klavertrioen Alpaca Ensemble med bred pensel. En lang linje trekkes, over overflaten av keramikkfliser og inn i den klassiske pianotrien. Flisene har ikke bare ulik tonehøyde, men også individuelle forskjeller i ruhet og materiale, noe som skaper nærmest mekaniske skifter og kontraster mellom de ulike lavmælte legato-klangene.

Les mer på nymusikk.no

NTNU Sinfonietta: James Saunders

Musikkstudentene i NTNU Sinfonietta får seg en real treningsøkt i «you are required to split your attention between multiple sources of information» av James Saunders. Musikerne har på forhånd lært seg musikalske fragment med ulike navn, som en stemme på høyttaler kommanderer dem til å spille i en tilfeldig rekkefølge. I tillegg til instrumenter benyttes også fløyter, spraybokser og papirark. Resultatet er svært underholdende!

Les mer på nymusikk.no.

Jodi Rose: Signal on the Silver Bridge

Den australske lydkunstneren Jodi Rose er kjent for broprosjektet Singing Bridges, der hun lager verk basert på vibrasjonene til brovaiere. Det nye verket Signal on the Silver Bridge er basert på opptak av vibrasjonene i strukturen til broer i hele verden. Rose skaper et særegent sonisk rom i klokketårnet til Vår Frue kirke som antyder broer vi ikke vet hvor fører hen. Vi får her et utdrag fra verket som ble urfremført på festivalen torsdag i Vår Frue kirke.

Les mer på nymusikk.no

30

Friday
Fredag

nyMusikk Salong: Tre blikk på musikk & pandemi

Kunstnerisk leder Bjørnar Habbestad har tatt en prat med daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, forbundsleder Hans Ole Rian i Creo og daglig leder i Norsk Jazzforum, Gry Bråtømyr, om deres tanker rundt situasjonen norsk musikkliv har stått i det siste året, og litt om framtiden.

Alpaca Ensemble + Jennifer Torrence: Annesley Black / Yukihiro Taguchi

Et finurlig, audiovisuelt samarbeid mellom den kanadiske komponisten Annesley Black og den japanske filmskaperen Yukihiro Taguchi. Else Bø (piano) og Elga Akhaladze (folin) fra Alpaca lager sammen med slagverker Jennifer Torrence lydsporet til et stop-motion-videoverk som følger en haug med gulvplanker på en reise rundt i Berlin.

Les mer på nymusikk.no

The Things We Need Feedback!

Et nytt tverrfaglig performance-ensemble fra NTNU reflekterer over separasjon og intimitet og spennet mellom det kollektive og individuelle i det digitale nuet. Alexandra Murray-Leslie fra Chicks on Speed og Øyvind Brandtsegg fra Trondheim EMP har i samarbeid med et stort nettverk av ulike aktører utviklet musikkinstrumenter fra koronaskjermer i polykarbonat og komposterbar bioplast for havbruk. Instrumentene er basert på resonans og feedback mellom de fysiske objektenes vibrerende moder og utøvernes kropper.

Les mer på nymusikk.no.

Trondheim Jazzorkester + Anna Webber

I den grafiske komposisjonen «Spur 6: Blazes» går Trondheim Jazzorkester i samspill med komponist Anna Webber og to andre musikere på et forhåndsinnspilt videoopptak fra Berlin.

Les mer på nymusikk.no.

Cikada Strykekvartett: Clara Iannotta

Italienske Clara Iannottas «Dead wasps in a jam jar (iii)» for strykekvartett og elektronikk legger et støyfilter over et av Bachs ikoniske fiolinstykker, og strekker materialet ut i et forsøk på å undersøke hva som befinner seg under musikkens overflate.

Les mer på nymusikk.no.

1

Saturday
Lørdag

Joel Hynsjö: Allt jag har med mig

Den Trondheimsbaserte lydkunstneren Joel Hynsjö leker ofte med menneskelig interaksjon og opplevelse i sitt arbeid. Allt jag har med mig er en lydinstallasjon inne i en koffert. Med ti høyttalere, batteri som hjerte og en data som hjerne, transformerer installasjonen miljøet den havner i, og gjennom innspillinger av menneskelige stemmer blottlegger den sine egne følelser.

Les mer på nymusikk.no

Trondheim Vokalensemble: Chaya Czernowin

Sopranene Maria Moen Nohr og Nina Sætherhaug fremfører verket «Adiantum Capillus-Veneris» av den israelske komponisten Chaya Czernowin. Hun beskriver verket som en linje malt med pensel: selv om den kun er laget av vann (pust) og litt farge (stemmen), lager den et helt landskap.

Les mer på nymusikk.no

Trondheim Vokalensemble: Rebecka Ahvenniemi

«Requiem for Mimì and Other Women Who Died in Opera» er tilegnet kvinnekarakterer som har blitt “drept” i operaforestillinger. Ahvenniemi gir sårt tiltrengt taletid til disse karakterene, og reiser spørsmål om sosiale roller og definisjonsmakt i den vestlige kunstmusikken.

Les mer på nymusikk.no

Kyrre Laastad

Hugh Shrapnels tekstpartiturer er gjerne absurde og paradoksale, og verket med den talende tittelen «Houdini Rite» byr på særegne utfordringer for perkusjonist Kyrre Laastad: Å spille fastbundet. Etter å ha kommet seg løs spiller Laastad sitt eget improsett «Free Willy».

Les mer på nymusikk.no.

I LIKE TO SLEEP with Messiaen

Powerjazztrioen I LIKE TO SLEEP angriper materiale fra Olivier Messiaens mesterverk «Turangalila», plukker det fra hverandre og setter det sammen med sitt hardtslående men fintfølende univers.

Les mer på nymusikk.no.

Natali Abrahamsen Garner: Carola Bauckholt

Carola Bauckholts «Vakuum Lieder» for stemme og støvsuger utforsker potensialet i sugelyder! Suging som en måte å lage lyd på er er lite utforsket univers, til tross for at det er en grunnleggende del av livet, som å puste inn og ut. Sugelyder finner vi også i gurglingen til en fontene, slurpingen i et avløp og boblelyden av vann i en hule skapt av bølger og strømmer.

Les mer på nymusikk.no.

Trondheim Sinfonietta: Fausto Romitelli

Verksserien «Professor Bad Trip» er et av Fausto Romitellis mest kjente verk og omtales som ‘Sonic Youths versjon av Bach’. I hans psykedeliske kammermusikk går spektralteknikker hånd i hånd med gitardrevet rock og MIDI-keyboard. Trondheim Sinfonietta ledet av dirigent Halldis Rønning presenterer her «Lesson 1» fra serien.

Les mer på nymusikk.no.